Визи за българи

Списък на държавите, за които е необходима/не е необходима виза при краткосрочен престой (до 90 дни), за българските граждани.[1]

Актуално към 18.03.2019 г.

Държава Обикновен паспорт
1 Австралия Да
2 Австрия Не
3 Азербайджан Да
4 Албания 1 Не
5 Алжир Да
6 Ангола Да
7 Андора Не
8 Антигуа и Барбуда Не
9 Аржентина Не
10 Армения 2 Не
11 Аруба Не
12 Афганистан Да
13 Бангладеш Да
14 Барбадос Не
15 Бахамски острови Не
16 Бахрейн Да
17 Беларус Да
18 Белгия Не
19 Белиз 3 Не
20 Бенин Да
21 Боливия Да
22 Босна и Херцеговина Не
23 Ботсвана Не
24 Бразилия Не
25 Бруней Не
26 Буркина Фасо Да
27 Бурунди Да
28 Бутан Да
29 Вануату Не
30 Ватикан Не
31 Великобритания Не
32 Венецуела 4 Не
33 Виетнам Да
34 Вирджински острови Да
35 Габон Да
36 Гамбия Да
37 Гана Да
38 Гватемала Не
39 Гвиана Да
40 Гвинея Да
41 Гвинея Бисау Да
42 Германия Не
43 Гренада Не
44 Грузия 5 Не
45 Гърция Не
46 Дания Не
47 Джибути Да
48 Доминика Не
49 Доминиканска република 6 Не
50 Египет Да
51 Еквадор 7 Не
52 Екваториална Гвинея Да
53 Ел Салвадор Не
54 Еритрея Да
55 Естония Не
56 Етиопия Да
57 Замбия Да
58 Зимбабве Да
59 Израел Не
60 Източен Тимор Не
61 Индия Да
62 Индонезия 8 Да
63 Ирак Да
64 Иран Да
65 Ирландия Не
66 Исландия Не
67 Испания Не
68 Италия Не
69 Йемен Да
70 Йордания 9 Да
71 Кабо Верде Да
72 Казахстан 3 Да
73 Кайманови острови Да
74 Камбоджа Да
75 Камерун Да
76 Канада 10 Не
77 Катар Да
78 Кения Да
79 Кипър Не
80 Киргизстан Да
81 Китай Да
82 Колумбия Не
83 Коморски острови Да
84 Конго Да
85 Корейска народно-демократична република Да
86 Косово Не
87 Коста Рика 3 Не
88 Кот д'Ивоар Да
89 Куба Да
90 Кувейт Да
91 Лаос Да
92 Латвия Не
93 Лесото Да
94 Либерия Да
95 Либия 11 Да
96 Ливан Да
97 Литва Не
98 Лихтенщайн Не
99 Люксембург Не
100 Мавритания Да
101 Мавриций Не
102 Мадагаскар Да
103 Малави Да
104 Малайзия Не
105 Малдиви 3 Не
106 Мали Да
107 Малта Не
108 Мароко Не
109 Мексико Не
110 Мианмар Да
111 Мозамбик Да
112 Молдова Не
113 Монако Не
114 Монголия Да
115 Намибия Да
116 Непал 9 Да
117 Нигер Да
118 Нигерия Да
119 Нидерландия Не
120 Никарагуа Не
121 Нова Зеландия Не
122 Норвегия Не
123 Обединени арабски емирства Не
124 Оман Да
125 Пакистан Да
126 Палестинска власт Не
127 Панама 3 Не
128 Папуа Нова Гвинея Да
129 Парагвай Не
130 Перу Не
131 Полша Не
132 Португалия Не
133 Пуерто Рико Да
134 Република Конго Да
135 Република Корея Не
136 Република Северна Македония Не
137 Руанда Да
138 Румъния Не
139 Русия Да
140 Сан Марино Не
141 Сао Томе и Принсипи Да
142 Саудитска Арабия Да
143 САЩ 12 Да
144 Свазиленд Да
145 Сейшелски острови Не
146 Сенегал Да
147 Сиера Леоне Да
148 Сингапур Не
149 Сирия Да
150 Словакия Не
151 Словения Не
152 Сомалия Да
153 Суверенен Малтийски орден Не
154 Судан Да
155 Суринам Да
156 Сърбия Не
157 Таджикистан Да
158 Тайван Не
159 Тайланд Да
160 Танзания Да
161 Того Да
162 Тонга Не
163 Тринидад и Тобаго Не
164 Тунис Не
165 Туркменистан Да
166 Турция 3 Не
167 Уганда Да
168 Узбекистан 13 Да
169 Украйна 14 Не
170 Унгария Не
171 Уругвай Не
172 Фиджи Да
173 Филипини 3 Не
174 Финландия Не
175 Франция Не
176 Френска Гвиана Да
177 Хаити Да
178 Хондурас Не
179 Хърватия Не
180 Централноафриканска Република Да
181 Чад Да
182 Черна гора Не
183 Чешка Република Не
184 Чили Не
185 Швейцария Не
186 Швеция Не
187 Шри Ланка 15 Да
188 Южен Судан Да
189 Южна Африка Да
190 Ямайка 9 Да
191 Япония Не

 

Забележки:

1) Заплаща се входна такса от 10 евро на границата.

2) От 10.01.2013 г. влиза в сила безвизов режим за престой от 180 дни в рамките на една година (360 дни).

3) Без виза до 30 дни.

4) Без виза, но с „туристическа карта". „Туристическата карта" се получава от туристически оператор/авиопревозвач или на границата. Тя е валидна за еднократен престой до 90 дни.

5) До 360 дни. За престой повече от 360 дни е задължително получаването на виза, което може да стане във всяко териториално подразделение на Агенцията за гражданския регистър при Министерството на правосъдието на Грузия.

6) Без виза, но с „туристическа карта". „Туристическата карта" се получава (купува) от посолствата на Доминиканската Република (може и на границата, но не се препоръчва), срещу заплащане на такса. Тя е валидна 30 дни, считано от датата на влизане в Доминиканската Република.

7) Без виза до 90 дни само при пътуване с туристическа цел. За престой над 90 дни или пътуване с цел, различна от туризъм, е необходима виза.

8) Без визи за престой до 30 дни с цел туризъм.

9) Визата може да се получи на границата.

10) Престой до 6 месеца, като точната продължителност се определя от граничните власти.

11) Трябва да има т.н. „арабска страница" на паспорта.

12) Подава се електронно заявление за виза, след което се уговаря дата за явяване на интервю в посолство/консулство по избор. За подробности, моля да се обърнете към дипломатическо представителство или на сайт http://ceac.state.gov/genniv.

13) не е необходима виза за престой до 30 дни

14) Освобождават се от виза само притежателите на биометрични паспорти. За притежателите на небиометрични паспорти остава изискването за виза съгласно Споразуменията за визови облекчения.

15) За престой до 30 дни с туристическа цел (bona fide tourists) визата се получава на границата без заплащане на такса. За престой по-голям от 30 дни или с цел, различна от туризъм, визата се получава от посолството срещу заплащане на визова такса.


Източници:
1. Министерство на външните работи на Република България - Визи за българи





Туристическа агенция Си-Ем Травел е лицензиран туроператор и туристически агент с удостоверение № РК-01-6532

Този сайт е с информативна и рекламна цел. Информация съгласно чл. 78 от Закона за туризма може да получите в нашия офис.

Начало | Екскурзии | Почивки | Уикенди | Booking.com | Контакти | 🆘 +359 88 484 2688