Уикенд в Сърбия

Пловдив - Пирот - Княжевац

Реф.​№80537

25.02.2023
198 лв.
2 дни
1 нощувки

ПРОГРАМА

1 ден / Карлово - Пирот - Княжевац /

Отпътуване рано от гр.Карлово за Република Сърбия. Първата ни спирка е гр.Пирот - градът, в миналото  български, но отцепен от територията ни след подписването на Ньойския договор, днес е тих, чист и спокоен.за пешеходна разходка и обяд.  Пирот е известен с пиротския пазар и старата крепост Калето.

Пешеходна обиколка с екскурзовод с посещение на:

Пиротската крепост или Момчилов град /Момчилово кале/. Смята се, че е построена през XIV в. от местния български владетел Момчил Войвода. Самата крепост е добре запазена до днес. От  хълма над нея се открива прекрасната гледка към Калето и Пирот. . Намира се в градския парк.

Музей на Понишавието (Старата къща).Къщата, превърната днес в музей, всъщност била завършена през 1848 година.  Дом на местен богат търговец, Христо Йованович, известен като Мале Ристе, къщата е свидетел на на интересни събития от историята на Пирот и околностите му. Посещавайки къщата, използвана като декор в сръбския филм “ Зона Замфирова” ще се потопите в историята и етнографията на района.

Свободно време:

-за обяд и сръбски “велики” деликатеси. “Велико” на сръбски е голямо. Каквото и да хапнете ще е велико!

- за пазар из прочутия със своите деликатеси Пиротски пазар;

- за разходка  в чаровния пиротски парка, разположен от двете страни на р. Нишава

            Късния следобед отпътуване за гр. Княжевац,

Град Княжевац, сгушено между 3  планини, център на Тимошка България, е наречен през Средновековието "Мала Венис" - "Малката Венеция", заради живописната си архитектура. Известен и с българското си име Гургусовец, заради невероятните породи гълъби, които обитават този невероятен свят, пръснат около двата бряга на сливането на двата Тимока - Търговишки и Свърлишки.

Настаняване в хотела. Вечеря в ресторанта на хотела с богато меню, неограничена консумация на алкохолни и безалкохолни напитки местно производство и жива музика. Нощувка.

 

2 ден /Княжевац  - Суковски манастир - Карлово/

Закуска. Пешеходна разходка в гр. Княжевац, Малкото градче има изключителна архитектура и предлага идеалната възможност за  разходки около река Тимок. Цветно, закътано и леко унило градче, но с много добро вино и  европейски привкус. Княжевац очарова с подредените си като мъниста къщи край река Тимок и множеството автентични дървени мостове, които ви прехвърлят ту на единия, ту на другия бряг на реката. Княжевчани  ги наричат Дървения, Белия, Бетонния и Моста на любовта.

Свободно време за разглеждане и разходка в Старата Чаршия - една от емблемите на града. По желание посещение на Етнографския музей.

Свободно време за обяд.

Следобед отпътуване за България с кратка фото-пауза пред водопада Бигар. Над водопада, на мястото, което местните наричат "Лудото врело", някога е имало дванадесет воденици. Въпреки че те не работят, водопадът си остава едно малко бижу за любителите фотографи.

Кратка почивка сред живописна природа и посещение на  Суковският манастир „Успение Богородично”- една българска светиня в Сърбия. Манастирът е стара българска обител от западните български покрайнини на територията на днешна Сърбия, Нишка Епархия, е обгърнат в предания и мистични истории, свързани с прекрасните местности около него.

Днес Манастирът "Успение Богородично" е мъжки православен манастир. Изографисан е от самоковски майстор. Най-забележителна, във вътрешността, е фреската на Св. Богородица - Утешителка, изобразена с ангелски крила. В манастира се съхраняват известните с целебната си сила чудотворни мощи на монаха Вениамин, възобновил комплекса през XIX век.

Пристигане в Карлово вечерта.

 

Още през Февруари

Рим - вечният град
03.03.2023 720 лв.

Топ Оферти

Рим - вечният град
03.03.2023 720 лв.
Куба
06.04.2023 3975 лв.


Туристическа агенция Си-Ем Травел е лицензиран туроператор и туристически агент с удостоверение № РК-01-6532

Този сайт е с информативна и рекламна цел. Повече информация съгласно чл. 78 от Закона за туризма може да получите като ни потърсите чрез предоставените данни за контакт.

Начало | Екскурзии | Почивки | Уикенди | За нас | Контакти | 0884842688