Рилските езера и Самоков

31.07.2021 - 28.08.2021

Самоков - крепост "Цари Мали Град" - Рилски езера

Реф.​№50478

от 31.07.2021
87 лв.
2 дни
1 нощувки

ПРОГРАМА

 

1 ДЕН: В 07:30ч. отпътуване от спирката на  ОББ срещу хотел“Тримонциум“ по маршрут: Пловдив - Костенец - Боровец - Самоков. Пристигане в село Белчин, разположено в долината между планините Рила, Верила, Витоша и Плана.

Една от най-характерните особености на с. Белчин са щъркеловите гнезда. Самоковското село Белчин е добре известно с минералните си води. То стана по-известно със своя уникален исторически комплекс - реставрирана крепост от IV-V в. и църква от XVIIв. Затрупан от прахоляка на времето, хълмът Свети Спас в продължение на хилядолетия бе скрил една дълговечна история. Под пластовете на забравата в продължение на векове са стояли скътани късчета от древно познание и драматични събития, свидетелства за появата и гибелта на империи и малките истории на обикновените хора, живели по тези места.  Хълмът Св. Спас и връх Св. Иван  са разположени по билото на Верила планина. С хълма са свързани легендите за голямо старинно селище, известно като "Цари Мали Град", което се предполага, че означава "Малък Цариград". По желание изкачване по еко пътека, която води до крепостта, а останалата част  от групата се качва с фуникольора. Свободно време за разглеждане на крепостта. Отпътуване за Самоков. Разглеждане на града – Историческия музей, Байракли джамия, девичиски м-р” Покров Св.Богородици”. Настаняване в хотел*** в Самоков. Свободно време.  Нощувка.

2 ДЕН: Ранна закуска. Отпътуване за Паничище. Отправяме се към лифта. Само за 16 минути се изкачва до х.„Рилски езера”, преодолявайки денивелация от 520 метра , стигайки  до 2100 м. надморска височина. Когато пристигнем до хижата, на запад от нея започваме изкачване към Сухия рид. Пътеката се изкачва бързо нагоре и е леко камениста, но не е екстремна. За 20 –тина минути се достига до ръба на Сухия рид, пътеката е сравнително лека за  изкачване и след около 40-45мин. достигаме до  специално направена  площадка, където  спираме за обзорна панорама, която при ясно време започва от връх Мусала и цялото прекрасно Мальовишко било. Виждат се добре 2езера, след което групата се отправя към езеро”Бъбрека” по тревни пасажи и нанадолнище . Поемаме  по дясната пътека , която отвежда към Скакавишки циркус, виждат се  отвисоко двете езера, които пълнят най-високия водопад на планината-Скакавица разположена под връх Кабул. Водопадът дава началото на р.Скакавица. На северния край на езеро „Бъбрека” водача ни запознава с всички езера.   След това тръгваме  по  хубава почти хоризонтална пътека и спираме пред източния бряг на езерото. Тук групата може да се раздели – едни да останат ,а другите започват изкачване към езеро „Окото” , „Сълзата” и „Езерния връх”. Пътеките към „Окото” и нагоре са стръмни и екстремни , виждайки пътеката всеки може да прецени  възможностите си – дали да тръгне нагоре или да остане на красивия бряг на езеро „Бъбрека” , където има информационни табели и много туристи. Езерото “Окото”- е най-дълбокото езеро на Балканския п-ов.(37,50 м.). Следва изкачване към ез. “Сълзата“- най-високо разположеното езеро (2500 м.н.в.)  и изкачване на  „Езерния връх”, откъдето се открива обширна  обзорна панорама към величествения амфитеатър на Седемте езера. Оттам се виждат планините: Верила, Витоша и скалната драперия на Мальовишкото било.Пътеките от Бъбрека до горе са екстремни и каменисти, но не са много дълги. Завръщане към Бъбрека. Кратка почивка на езеро „Бъбрека”, събиране с тези които са останали и продължаване към останалите. езера – “Детелината” “ Близнаците”,” Рибното езеро”. Над тях се извисява карлинговия  връх  “Харамията “. Пътеката отвежда в подножието на върха , където изворът е каптиран от дъновистите и две мраморни женски длани, образувайки чучур, подават вода в жадните усти на туристите. Преминава се по бреговете на : „Малкия Близнак”, „Детелината” и „Рибното езеро”, над което е изградена хижа ”7-те Рилски езера”.  Там също може да се подпечатат книжките  „100-Национални обекта”. Пътеките са доста каменисти и моренни  и трябва да се преминават с голямо внимание. Разстоянието между двете хижи се изминава за 40 минути. Времетраенето на целия маршрут от момента на тръгване от хижа”Рилски езера” до завръщане на лифта е около 6часа – ходене, почивки, снимки….Прекрасна и неповторима панорама. Отново с лифта завръщане към Паничище и автобуса и отпътуване към Пловдив.

Приложение № 1 към чл. 82, ал. 1 от Закона за туризма

Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети, когато е възможно използването на хиперлинкове

Предлаганата комбинация от туристически услуги представлява туристически пакет по смисъла на Директивата (ЕС) 2015/2302.

Поради тази причина ще се ползвате от всички гарантирани в ЕС права, които се прилагат за туристически пакети. Дружеството "СИ - ЕМ - ТРАВЕЛ" ООД, ЕИК 201024814, с данни за контакт: адрес - гр. Пловдив 4003, ул. "Неофит Рилски" № 1, телефон за връзка и спешни повиквания - 00359884842688, имейл - siemtravel@gmail.com, ще носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло.

В съответствие със законовите изисквания дружеството "СИ - ЕМ - ТРАВЕЛ" ООД е предприело необходимите защитни мерки за възстановяване на Вашите плащания и ако в туристическия пакет е включен транспорт – за осигуряване на Вашето репатриране в случай на несъстоятелност.

По-подробна информация за основните права по Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: Приложение № 1 към чл. 82, ал. 1 от ЗТ


Приложение № 2 към чл. 82, ал. 1 от Закона за туризма

Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети в случаи, различни от тези, включени в приложение № 1 към чл. 82, ал. 1 

"СИ - ЕМ - ТРАВЕЛ" ООД ще предостави Приложение № 2 на пътуващия в писмен вид на хартиен носител в офиса на агенцията, преди сключване на договор за туристически пакет.

ДАТИ И ЦЕНИ

 

Дати: 31.07- 01.07.2021; 28-29.08.2021

Цена: 87 лв. на човек в двойна стая

Пакетната цена включва:

 • транспорт с лицензиран автобус;
 • 1 нощувка + закуска  в хотел*** в Самоков;
 • ползване на басейн, сауна и зона за релакс;
 • екскурзоводско обслужване по време на пътуването;
 • планински водач;
 • медицинска застраховка.

Пакетната цена не включва:

 • входни такси на посещаваните обекти и лични разходи;
 • задължителна планинска застраховка – 3лв.;
 • Цари Мали град:‐ фуникуляр в двете посоки – 4 лв. възрастен, 2 лв. учащи се и пенсионери;
 • Комбиниран билет за крепостта и Етнографския музей – 6 лв. възрастен, 3 лв. пенсионери;
 • Билет за лифт в двете посоки – 20 лв..

Плащанията се извършват по банков път по следните начини:

 • Аванс - 30% от пакетната цена при сключване на договор за туристически пакет;
 • Доплащане - 5 дни преди датата на отпътуване.
Банкова сметка в лева (BGN)
Титуляр: "СИ - ЕМ - ТРАВЕЛ" ООД
Банка: "Интернешънъл Асет Банк" АД, офис Пловдив, клон Новотел
IBAN: BG30IABG70951000596300
BIC: IABGBGSF
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Забележка:

 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и ще търпят промени в хода екскурзията.
 • Преходът до Рилските езера не е подходящ за хора с дихателни проблеми или трудно подвижни.
 • При изкачването до езерата е желателно и препоръчително да имате стабилни затворени, ниски и удобни обувки.
 • При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, дъжд , сняг и бурни ветрове, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
 • Входните такси упоменати в програмата са актуални към момента на пубикуване на офертата и Агенцията не носи отговорност при евентуалната им промяна на място на обекта!

 

Необходими документи: валидна лична карта.

Минимален брой туристи за провеждане на програмата: 35 човека.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 5 дни преди датата на отпътуване.

Език на извършване на туристическите услуги: Водач на български език.

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Туристическият пакет не е подходящ за лица с ограничена подвижност. Последните имат право да се обърнат към ТУРОПЕРАТОРА за допълнително съдействие и информация, съгласно чл. 110 от Закона за туризма и приложимия Регламент на Европейския парламент, според вида транспорт.

Допълнителни изисквания: Няма санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Минимален брой участници, необходими за осъществяване на допълнителните екскурзии: ____ човека.

Допълнителни мероприятия: За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с предварителни резервации.

Застраховка "Отмяна на пътуване": Туроператорът предлага застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката е по желание и е срещу допълнително заплащане, в зависимост от продължителността на периода, оставащ до пътуването.

Агенцията не носи отговорност при промяна в цените на входните такси на посещаваните обекти. Цените са ориентировъчни.

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата и да коригира цените:

 • при група, по-малка от обявената, съобразно броя на плащащите;
 • при място на тръгване, различно от обявеното в програмата;
 • при промяна в стойността на транспортните разходи, в това число на горивото;
 • при промяна на обменния валутен курс, относим към договора с повече от 5% в периода между сключването му и датата на отпътуване.
"СИ - ЕМ - ТРАВЕЛ" ООД е туроператор и туристически агент с удостоверение за регистрация № РК-01-6532. ТУРОПЕРАТОРЪТ е регистриран администратор на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни на Република България с идентификационен № 417335. Застрахователят, с когото ТУРОПЕРАТОРЪТ е сключил застрахователен договор по чл. 97 от Закона за туризма е ЗК "ЛЕВ ИНС" АД, с ЕИК 121130788, със седалище и адрес на управление: гр. София 1124, бул. "Симеоновско шосе" № 67А, и номерът на застрахователната полица е № 13062110000554 / 2021 г. с валидност от 00:00 ч. на 25.05.2021 г. до 24:00 ч. на 24.05.2022 г.


Туристическа агенция Си-Ем Травел е лицензиран туроператор и туристически агент с удостоверение № РК-01-6532

Този сайт е с информативна и рекламна цел. Повече информация съгласно чл. 78 от Закона за туризма може да получите като ни потърсите чрез предоставените данни за контакт.

Начало | Екскурзии | Почивки | Уикенди | За нас | Контакти | 0884842688