Мардин – кехлибарената долина на Месопотамия- люлката на човешката цивилизация

Това са библейски земи, считани за люлка на човешката цивилизация.




ПРОГРАМА

ДЕН 1: Пловдив - Истанбул

Трансфер от Пловдив до Истанбул . Настаняване в хотел. Туристическа програма по желание. Нощувка.

ДЕН 2 -  ИСТАНБУЛ - МАРДИН

Закуска. Трансфер до летището и полет за Мардин .Пристигане на летището в Мардин. Трансфер и настаняване в хотел. Свободно време за разходка из старите улици на Мардин. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 3: Мардин

Закуска.

Отпътуване към Дара – мъртвия град. Така наричат едно от изумителните човешки творения в Югоизточна Турция. Скалния град често бива сравняван с Петра в Йордания. Построен е през 505 година от Византийския император Анастасий 1 , който го обявява за столица на провинция Месопотамия и го кръщва на себе си АНАСТАСИОПОЛИС. Градът преминава ту в ръцете на византийците, ту в ръцете на персийците. Според една от версийте по-късно е кръстен ДАРА  в чест на персийския владетел Дарий. В наши дни едва една трета от Дара  е проучена. Могат да се видят останките от издълбаните военни складове, общесвени бани, театър на открито, храмове,мост, агора, арки и други монументални структури.  Но най- запазената забележителност в Дара е скалния Некропол . Впечатление правят и следите от фасади на църквата към Некропола с изобразената на нея Богородица с Младенеца.

Заслужава се да се видят и останките от огромните водни цистерни на Дара, повечето от които са скрити под земята.

Връщаме се в Мардин. За нас, християните , Мардин е специален, защото тук живее една от най-древните християнски общности в света, за която почти нищо не знаем. Тези хора наричат себе си сюряни  и твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още в средата на  I век.  В наши дни потомците им пазят живи своята религия и традиции.

Предстои ни незабраавим ден в града- безкрайно красив сред кехлибарените цветове на Северна Месопотамия, често го наричат перлата на Югоизточна Турция. Дали заради красивата му архитектура, смесица от различни ориенталски стилове, дали заради древната си история, дали заради зашеметяващата си кухня, вярваме, че ще ви плени завинаги. Една древна земя, пълна с история, между библейските реки Тигър и Ефрат, където са открити най-старите следи от човешка цивилизация. Градът е бил владение на асирийци, персийци и византийци, и далеч по-късно се заселват арабите и турците. От незапомнени времена в Мардин живеят различни религиозни общности. Това докоснато от вечността място е средище и духовен център на православните християни в Турция и неслучайно градът е известен като "турският Йерусалим". Мардин е изпълнен с исторически монументи. Може да се каже, че целият град представлява един музей на открито. Когато се разхождаме по улиците на стария град, изгубваме представа за всякакво време. Ще видим замъка на Мардин, който красиво се извисява над града. На централните му порти и до днес могат да се видят двата лъва, като един от символите на града.

Ще посетим тайнствения и загадъчен  манастир Дейрулзафаран, известен още като Шафрански манастир, заради шафрана, който расте около манастира. Тук се съхранява и първата печатна преса в Турция, подарена от кралица Виктория и епископска носилка носена от два коня.
Следващата ни спирка е мендресето Zinciriye, известно още като "Султан Иса". Построено е от Мелик Салих - последният султан, управлявал Мардин. Това е една от най-красивите сгради в града със своите нарязани куполи. Сградата се състои от джамия и гробница. Вечеря. Нощувка.

3 ден – Мардин – Мидят – Гьобекли тепе - Шанлъурфа

Закуска. Отправяме се към Мидят- наричан често "град на пещерите". Много различни империи са управлявали този старинен град, които са определели облика му днес. От тук са минали асирийци, армейци, арменци, перси, римляни и османци. Ще отидем до старата сирийска църква и ще разгледаме стария конак.

Отпътуване за Харaан, Гьобекли Тепе и Урфа. Пристигане в Харaан и попадаме в приказка  с неговите конусовидни къщички, подобни на трулите в Алборабело. Най- старите от тях са на по 200-300 години

Хараан – градът на Стария Завет, където Авраам прекарва няколко години от живота си.

Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 12000 години. Прашният хълм - Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света. Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка.

 Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет. Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклонничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро - Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Посещение на Археологическия музей на Урфа, където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години. Свободно време на чаршията на Урфа. Настаняване в хотел Вечеря. Нощувка.

4 ден Шанлъурфа - Газиантеп

Закуска. Отпътуваме за Газиантеп. По пътя посещение и разглеждане на потъналия град Халфети, построен върху водите на река Ефрат. Никога не сте виждали подобно нещо! Модерен град под вода! Къщи, училища, джамия ... Част от града остава под водата при изграждането на язовир през 1999 година. Разглеждане на крепостта Румкале. Добре запазена римска крепост и нейните сгради от късноримския и средновековния период. Черната роза на Халфети - Символът на региона е тайнствената черна роза, отглеждана само в района на Халфети, близо до бреговете на река Ефрат и никъде другаде по света! Свободно време или екскурзия по желание с лодка по река Ефрат. Отпътуване за Газиантеп. Разглеждане на музея на мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр.

 Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, наричат я още Мона Лиза на музайките заради  одухотвореното излъчване и живите очи, които не те изпускат от поглед. Според една от теориите тя изобразява портрет на Александър Македонски, а според друга – богинята Гея – гръцката  богиня на Земята В наши дни циганката се е превърнала в символ на Газиантеп и в неотменна част от туристическото лого на Турция.

за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски. Съкровищата, включително мозайките, остават относително неизвестни до 2000г, когато работата на археолозите разкрива безумни красоти, мозайка след мозайка. Оказва се, че това място е било арена на майстори, които се състезавали да пресъздадат сцени от гръцката и римската митологии.
Свободно време за разходка. Разглеждане на старата чаршия, в която ще имаме удоволствието да посетим най-известната баклаваджийница „Гюллуоглу“ – Синът на розата, създадена още от 1850г. Корите трябва да са толкова тънки и така добре обработени термично, поляти с горещия сироп, че когато притиснеш баклавата с език към непцето, те трябва да се топят. Повярвайте ми, топят се. Всички в Турция смятат, че антепската баклава е най добра! Уверете се и Вие! Отдайте се на ориенталски кулинарни изкушения.
Настаняване в хотела в Газиантеп. Вечеря. Нощувка.

 5 ден – Газиантеп – Истанбул

Закуска. Днес можем да посетим известното кафене Газиантеп Мененгич, автентичното ориенталско кафене “ Тахмис“от далечната 1631 г. посреща и предлага кафе Мененгич, което с е приготвя от изсушените смлени семена на див необлагороден антепфъстък.

Трансфер до летището в Газиантеп и полет до Истанбул.

Трансфер Истанбул – Пловдив


ДАТИ И ЦЕНИ

ДАТА: 01 – 06.11 24 г.
ТРАНСПОРТ: АВТОБУС И САМОЛЕТ
ЦЕНА: 1490 ЛВ НА ЧОВЕК В ДВОЙНА/ ТРОЙНА СТАЯ


Цената включва:
✔Медицинска застраховка с покритие 5000 евро.
✈Самолетни билети в двете посоки - Истанбул- Мардин – Газиантеп-Истанбул с включен 15кг. чекиран багаж и 8кг. ръчен багаж в двете посоки
Летищни такси
Трансфери от летищата
🚍Транспорт до/ от Истанбул
✔5 нощувки и закуски и вечери в хотелите по програмата
👍Истанбул - 1 нощувка
👍Газиантеп – 1 нощувка
👍Шанлиурфа – 1 нощувка
👍Мардин – 2 нощувки
Туристическа програма в Газиантеп и разглеждане на Музея на мозайките в Газиантеп (входна такса отделно);
Туристическа програма в Хараан;
Туристическа програма в Шанлъурфа
Посещение на Гьобекли тепе(входна такса отделно);
Посещение на античния град Дара;
Посещение на манастира Дейрюлзафаран;
Туристическа програма в Мардин;
Туристическа програма в Мидят
Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи на български език от лицензиран от Министерството на туризма в Турция екскурзовод;
Цената не включва:
•Обяди - местна кухня от всеки район
•Питиета по време на хранене
•Всички входни такси за музеи и забележителности- около ........... евро
Цени на допълнителните екскурзии и входни такси по предварителната програма:
- Входна такса за Музей на мозайките в Газиантеп –.
- Входна такса за Гьобекли тепе –
- Археологически музей в Шанлъурфа –
•Вечеря с музикална програма -
•Разходка с кораб до потъналият град Халфети-
*Цените на допълнителните мероприятия се определят от местната турска фирма и могат да претърпят промени
** Посочените музейни и входни такси са с информативен характер съобразно Вашето свободно време и интереси. Агенцията не носи отговорност при промяна на дадена входна такса. Всички входни такси се заплащат на място.



ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА



ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ



УСЛОВИЯ

Необходим депозит при резервация:  50% от пакетната цена.

Доплащане до: 30 дни преди датата на отпътуване.

Минимален брой туристи за провеждане на програмата: 20 човека.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Минимален брой участници, необходими за осъществяване на допълнителните екскурзии: 15 човека.

Език на извършване на туристическите услуги: Водач на български език.

Визови изисквания: Няма визови изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Туристическият пакет НЕ Е подходящ за лица с ограничена подвижност. Последните имат право да се обърнат към ТУРОПЕРАТОРА за допълнително съдействие и информация, съгласно чл. 110 от Закона за туризма и приложимия Регламент на Европейския парламент, според вида транспорт.

Санитарни и медицински изисквания: Няма допълнителни санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни.



ИНФОРМАЦИЯ

Приложение № 1 към чл. 82, ал. 1 от Закона за туризма: Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети. Предлаганата комбинация от туристически услуги представлява туристически пакет по смисъла на Директивата (ЕС) 2015/2302. По-подробна информация за основните права по Директивата може да намерите на следния интернет адрес: https://www.siemtravel.com/p/prilozhenie-1.html

Необходими документи: До държави от ЕС и Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Швейцария, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия се пътува с валидна лична карта. До всички останали държави се пътува с международен паспорт, валиден най-малко 6 месеца след датата на завръщане.

Пътуване с деца под 18 години: За деца под 18 години, пътуващи с 1 родител или без родители са необходими задграничен паспорт (с валидност 6 месеца след датата на прибиране в България) и нотариално заверено пълномощно (оригинал и копие), че другият родител/родителите са съгласни детето да пътува извън България.

Допълнителни мероприятия: За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с предварителни резервации.

Входни такси: Агенцията не носи отговорност при промяна в цените на входните такси на посещаваните обекти. Цените са ориентировъчни.

Право на промени: Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата и да коригира цените: при група, по-малка от обявената, съобразно броя на плащащите; при място на тръгване, различно от обявеното в програмата; при промяна в стойността на транспортните разходи, в това число на горивото; при промяна на обменния валутен курс, относим към договора с повече от 5% в периода между сключването му и датата на отпътуване.

Застраховка "Отмяна на пътуване": Туроператорът предлага застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката е по желание и е срещу допълнително заплащане, в зависимост от продължителността на периода оставащ до пътуването.

Застраховка на "Отговорност на туроператора": "СИ - ЕМ - ТРАВЕЛ" ООД е туроператор и туристически агент с удостоверение за регистрация № РК-01-6532, който има сключен застрахователен договор за застраховка "Отговорност на туроператора" по чл. 97, ал. 1 от Закона за туризма. Сертификата към застраховката можете да видите на адрес: https://www.siemtravel.com/p/zastrahovka-na-to.html

Начин на плащане: По банков път по сметката на Туроператора: Титуляр - "СИ - ЕМ - ТРАВЕЛ" ООД; Банка - "Интернешънъл Асет Банк" АД; IBAN - BG30IABG70951000596300 (BGN); BIC - IABGBGSF

ЗАПИТВАНЕ СЕГА ИМЕЙЛ ПРИНТИРАНЕ

/fa-envelope/ ПИШЕТЕ НИ$show=/p/kontakti.html

Име

Имейл *

Съобщение *

СТРАНИЦАТА НЕ Е НАМЕРЕНА! ОТКРИЙТЕ ПЪТУВАНЕТО СИ, КАТО ОПИТАТЕ С НОВО ТЪРСЕНЕ$show=404

Име

Австрия,1,Акропол,1,Анталия,1,Април,1,Атина,2,Белгия,1,Будапеща,1,Будва,1,Варадеро,1,Виена,1,Грузия,1,Гърция,4,Дания,1,Дара – мъртвия град,1,Доха,1,Дубай,2,Дубровник,1,Екзотика,1,Екскурзии,4,Екскурзии със самолет,7,Избрани оферти,1,Индия,1,Испания,4,Италиански езера,1,Италия,1,Кападокия,1,Катар,1,Кефалония,1,Копенхаген,1,Кордоба,1,Коста Аззара,1,Котор,1,Круизи,1,Куба,1,Лефкада,1,Любляна,1,Люксембург,1,Мадрид,2,Майски празници,1,Малага,1,Мардин,1,Мароко,1,Нидерландия,1,Нова година,5,ОАЕ,1,Парга,1,Перу,1,Питвички езера,1,По Рейн,1,Португалия,1,Постойна,1,Почивки,7,Прованс,1,Речни круизи,1,С автобус,2,С тръгване от Пловдив,4,Санторини,1,Септемврийски празници,2,Със самолет,10,Топ оферти,12,Тунис,5,Турция,2,Унгария,1,Урфа,1,Франция,1,Хавана,1,Хърватия,1,Чартър,1,Черна Гора,1,Чили,1,Шанлъурфа,1,
ltr
item
Си-Ем Травел: Мардин – кехлибарената долина на Месопотамия- люлката на човешката цивилизация
Мардин – кехлибарената долина на Месопотамия- люлката на човешката цивилизация
Това са библейски земи, считани за люлка на човешката цивилизация.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9x_WsiAkAa3i3TMjt1Av3GzLZRZmq111jKZMNRSfIVY12tR_mVkllP0hJRmRy1QQAWEMvKYX2MLb80E3Jv4U2qca6Uq6052ovpseIl3kjJ39-O87Fv3xrWjjbHh_HXL-1ZBLABIyn8O7uCrb3MPy3WEkKw8KaOYs61p1j5EsqrK1BIgwqluavgvPTgEI/w640-h360/440745038_452704340614455_8242993600089408929_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9x_WsiAkAa3i3TMjt1Av3GzLZRZmq111jKZMNRSfIVY12tR_mVkllP0hJRmRy1QQAWEMvKYX2MLb80E3Jv4U2qca6Uq6052ovpseIl3kjJ39-O87Fv3xrWjjbHh_HXL-1ZBLABIyn8O7uCrb3MPy3WEkKw8KaOYs61p1j5EsqrK1BIgwqluavgvPTgEI/s72-w640-c-h360/440745038_452704340614455_8242993600089408929_n.jpg
Си-Ем Травел
https://www.siemtravel.com/2024/07/mardin.html
https://www.siemtravel.com/
https://www.siemtravel.com/
https://www.siemtravel.com/2024/07/mardin.html
true
4753984802384839759
UTF-8
Заредени са всички пътувания Не са намерени пътувания ВИЖТЕ ВСИЧКИ Вижте повече Отговаряне Отказване на отговора Изтриване От Начало СТРАНИЦИ ОФЕРТИ Вижте всички ВИЖТЕ ОЩЕ КАТЕГОРИЯ АРХИВ ТЪРСЕНЕ ВСИЧКИ ОФЕРТИ Няма намерени съответствия на Вашето търсене Обратно на началната страница Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември Яну Фев Мар Апр Май Юни Юли Авг Сеп Окт Ное Дек току що преди 1 минута преди $$1$$ минути преди 1 час преди $$1$$ часа вчера преди $$1$$ дни преди $$1$$ седмици повече от 5 седмици Последователи Следване ТОВА ПРЕМИУМ СЪДЪРЖАНИЕ Е ЗАКЛЮЧЕНО СТЪПКА 1: Споделете в социална мрежа Стъпка 2: Кликнете линка в социалната мрежа Копиране на целия код Избиране на целия код Всички кодове бяха копирани Не могат да се копират кодовете / текстовете. Моля, натиснете [CTRL]+[C] (или CMD+C за Mac), за да копирате